Novi Vale uitvaartbegeleiding | Kinderen
206
page,page-id-206,page-template,page-template-full_width_kinderen,page-template-full_width_kinderen-php,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Kinderen bij de uitvaart betrekken

Indien er jonge kinderen achterblijven  vind ik het heel belangrijk om hen bij de uitvaart en de dagen tussen het overlijden en de uitvaart te betrekken. Kinderen beleven en verwerken een overlijden geheel op hun eigen wijze, mede afhankelijk van hun leeftijd.

We kunnen kinderen niet behoeden voor het verdriet,  maar we kunnen hen wel leren dat de dood bij het leven hoort en dat het heel normaal is dat ze iemand missen en  dat ze verdriet hebben. We kunnen kinderen betrekken bij de uitvaart door ze dingen te laten doen die ze aankunnen. Daardoor voelen ze zich erkend en betrokken en dat helpt de kinderen om het verdriet en het gemis een plek te geven.

 

Als je kind sterft

lk sterven is een ingrijpende gebeurtenis voor diegenen die achterblijven. Maar wanneer je kind sterft is dit een onvoorstelbaar groot verdriet en na alle waarschijnlijkheid  de moeilijkste periode uit een mensenleven. Het overlijden van je kind roept zoveel emoties op, gevoelens van onmacht, woede en verslagenheid,  want een kind hoort niet te overlijden.  Zonder dat je het wilt moet je gaan nadenken over de uitvaart.

Wanneer je kind is overleden is het van belang dat je de keuzes, die gemaakt moeten worden, weloverwogen kunt maken. Daarbij dien je niet gehinderd te worden door dat wat “hoort” bij een uitvaart, maar dat je het gangbare protocol los kunt laten en kunt zoeken naar een afscheid dat bij jullie past.

Het is mijn streven om in deze droevige fase, samen met de ouder(s), broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, familieleden en vrienden vorm te geven aan een weloverwogen, passend afscheid.